fbpx

Voliť rozumom?

Voliť rozumom?

Nemusím milovať stranu, keď sa rozhodujem, či jej dám hlas. City sú v politike zlý radca. Dôležité je overiť si, či má strana a najmä jej vodca sklony k populistickým či totalitným riešeniam.

Žijeme v demokracii a niektorí si myslia, že demokracia je hodnota sama o sebe. Ale demokracia nie je hodnota. Demokracia je iba historicky vytvorený spôsob, ako rozdeliť štátnu moc medzi troch činiteľov. Kedysi kráľ vytváral zákony, vládol a súdil. Všetko
v jednej osobe. Dnes zákony prijíma jeden činiteľ, vládne druhý a spravodlivosť zabezpečuje tretí prvok. Ten, kto prijíma zákony, má kontrolovať toho, ktorý vládne.

Ale populistické strany a strany so sklonmi k totalite vládnu bez kontroly, lebo nadpolovičná (vládna) väčšina členov parlamentu sa tam nedostali ako slobodní ľudia, ale ako poslušné nástroje vodcu.

Ako poznáme populistické strany? Sľubujú svetlé zajtrajšky iba svojim, napríklad tým dobrým v národe alebo iba chudobným. Alebo iba sexuálnym menšinám. Nie sú to strany pre všetkých. Iba pre vyvolených alebo nejako orientovaných. Vlastne populizmus je začiatkom totalitného systému.

O KDH-koch od začiatku jeho odporcovia klamali. Najprv VPN strašila hnedou totalitou a povinnosťou chodiť do kostola. Potom Mečiar vymyslel, že KDH zničilo družstvá, hoci práve on znížil o tretinu dotácie družstvám v roku 1996, keď už nemal z čoho rozdávať. Potom Fico strašil, že KDH ožobráči chudobu, lebo sú pravica. A dnes liberáli tvrdia, že KDH je proti sexuálnej slobode a reprodukčnému zdraviu ľudí.

Všetko lož. Okrem jedného. KDH naozaj zlyhalo v otázke štátnej zvrchovanosti. Som z toho hrozne nešťastný. Keď dnes počujete od Čarnogurského jeho čudné geopolitické názory, tak je jasné, že on už vtedy tými názormi výrazne ovplyvnil národné postoje KDH. Výsledkom bolo, že KDH-kom vtedy nikto nerozumel. On bol predseda a členovia mu dôverovali. Dopadlo to tak, že jediná, skutočne demokratická sila na Slovensku sa sama vyšachovala z politického vplyvu.

Aj dnes Slovensko dopláca na Čarnogurského politiku hrubých čiar, keď nechal vo vláde
a v najvyšších úradoch skoro všetkých komunistov. Títo nikdy nevedeli a nechceli poctivo, demokraticky vládnuť a preto je štát vytunelovaný. Mečiar sľuboval, že všetkých komunistov zavrie do basy. Namiesto toho rozdal štátny majetok absolventom moskovského MGIMO. Fico sľuboval, že každého svojho skorumpovaného ministra odvolá do troch minút. A pozrite sa ako ich drží, aj keď ich skorumpovanosť bije do očí!

Dnešní KDH-ci po tvrdých personálnych zmenách sú však jedinou skutočne demokratickou silou a hrádzou proti tunelovaniu. A zárukou odbornosti.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.